Boomplantdag febr 2024

Boomplantdag Barchschole

Onze vrijwilligers hebben op woensdag 28 februari 2024, samen met alle 136 leerlingen,  plus veel ouders en leerkrachten van basisschool De Barchschole uit Barchem, 400 inheemse bomen geplant op het landgoed. Voorafgaand aan deze Boomplantdag zijn de vrijwilligers vele maanden bezig geweest met het creëren van zo’n 60 plantlocaties op de Kalenberg.

Op advies van onze partner De Bosgroep zijn de plantlocaties ontdaan van Amerikaanse eiken en vogelkers. Dankzij een bijdrage van de Provincie hebben we verschillende soorten inheemse bomen en struiken kunnen planten. Denk hierbij aan de boswilg, de meidoorn, de esdoorn, haagbeuk en hazelaar, maar ook aan de Hollandse linde, tamme kanstanje, wintereik, zoete kers en zomerlinde.

De eerste boom werd geplant door wethouder mevrouw Wendy Goodin van de Gemeente Lochem. Ze deed dit samen met kinderen uit alle groepen. Nadat alle 400 boompjes waren geplant, werden de kinderen en volwassenen getrakteerd op 4-sterren pannenkoeken van Hotel Woodbrooke. Bij vertrek ontvingen de kinderen bovendien een potje met een zonnebloem als aandenken aan deze mooie ochtend. Binnenkort worden er 136 metalen naamplaatjes -van elke kind één- aangebracht op de verschillende plantlocaties.

In het najaar van 2024 zullen er nog zo’n 1.000 inheemse bomen en struiken worden geplant, allemaal met als doel het landgoed klimaat- en toekomstbestendig te maken.

En wat is er dan mooier, om dit te doen met de jeugd die de toekomst nog voor zich heeft? Zij kunnen later in de schaduw van hun eigen bomen zitten.

Op de foto: Wethouder mevrouw Wendy Goodin en de heer Pieter Westerhof van de Bosgroep samen met enkele kinderen van de Barchschole.

©  2024: Landgoed De Kalenberg  |  Webdesign: onisontwerp.nl